Welke motorrijbewijzen zijn er?

De afgelopen jaren is er veel veranderd op het gebied van rijbewijzen. Nieuwe categorieën. Nieuwe regels. Deze wijzigingen hebben ook grote gevolgen gehad voor de bestuurders van motorfietsen en gemotoriseerde driewielers. Maar welke motorrijbewijzen zijn er nou eigenlijk? Vandaag de dag bestaan er drie rijbewijzen voor motorrijders:

  • het A1-rijbewijs voor de lichte motor;
  • het A2-rijbewijs voor de middelzware motor;
  • het A-rijbewijs voor de zware motor.

Motorrijbewijs A1

Bent u 18 jaar of ouder? Dan kunt u examen doen voor het theorie- en praktijkgedeelte van uw A1-rijbewijs. Met dit document mag u een motor van maximaal 125 cc besturen. Daarnaast mag het vermogen maximaal 11 kW bedragen. En maximaal 0,1 kW per kilo ledig gewicht. Dit geldt ook wanneer u een motorrijwiel met volledige, elektrische aandrijving bestuurt. Rijdt u op een gemotoriseerde driewieler? Dan geldt er een maximaal vermogen van 15 kW.

Motorrijbewijs A2

Bent u 20 jaar of ouder? Dan kunt u uw theorie- en praktijkexamen afleggen voor het A2-rijbewijs. Hiermee mag u een motor met een maximaal vermogen van 35 kW besturen. En maximaal 0,2 kW per kilo ledig gewicht. Bent u al ruim twee jaar in het bezit van een A1-rijbewijs? Dan is alleen het praktijkexamen verplicht.

Motorrijbewijs A

Bent u 21 jaar of ouder? Dan kunt u examen afleggen voor uw A-rijbewijs. Tot uw 24ste verjaardag krijgt dit document een code 80 mee. Hiermee mag u een motor besturen uit de A1- en de A2-categorie. Heeft u al twee jaar uw A-motorrijbewijs, bent u ruim twee jaar in het bezit van uw A2-motorrijbewijs of bent u ouder dan 23 jaar? Dan vervalt deze code. En mag u alle motoren uit categorie A besturen.

Op zoek naar een nieuwe of tweedehands motor? Bekijk het aanbod van Arie Molenaar Motors online!