Thom Molenaar Vicekampioen in Yamaha R3 Cup

Arie en Thom grid Assen sept 2019

Molenaar vicekampioen Yamaha R3 Cup 2019

 In het Duitse Hockenheim is Thom Molenaar vicekampioen in de Yamaha R3 Cup geworden. Door in beide races achter kampioen Sasha de Vits te eindigen en het uitvallen van naaste concurrent Niek van den Broek in de eerste race verzekerde Molenaar zich van de tweede plaats in de eindstand.

Nadat Molenaar in de tweede helft van het seizoen de leiding in het Yamaha R3 Cup-klassement had overgenomen van De Vits kwam de kampioenstitel steeds dichterbij. Maar door crashes in beide races tijdens het British Superbike weekend in Assen viel Molenaar weer terug naar de tweede plaats. Met nog twee races te gaan tijdens het laatste wedstrijdweekend in het Duitse Hockenheim met 50 punten te verdienen en 32 punten achterstand op De Vits leken de kampioenskansen verkeken. Het doel was dan ook om de tweede plaats in het kampioenschap veilig te stellen en Van den Broek, die met hetzelfde puntenaantal naar Duitsland afreisde, achter zich te houden.

Molenaar begon in Hockenheim aan de vrije trainingen op een natte baan en bouwde zijn sessies rustig op. Tijdens de eerste kwalificatie begon de baan droge plekken te vertonen en Molenaar koos voor een regenband voor en slick achter. Dat pakte redelijk goed uit maar bij de tweede kwalificatietraining was de baan volledig droog en zouden er snellere tijden op de klokken worden gezet. Molenaar kwalificeerde zich als vierde achter snelste man Van den Broek, De Vits en Oliver Svendsen.

Tussen Molenaar en de snelste twee mannen Van den Broek en De Vits stonden nog een aantal IDM-coureurs getraind. Bij de start was het dan ook lastig om direct de aansluiting te vinden. Van den Broek kwam in de eerste ronde ten val en gastrijder Max Stauffer vond al snel aansluiting bij De Vits.  Het lukte Molenaar met behulp van een sleepje van een IDM-rijder om het gat naar de Vits en Stauffer dicht te rijden. Molenaar positioneerde zich in de voorlaatste ronde nog achter Stauffer op de tweede positie maar werd even later weer door De Vits ingehaald en eindigde als derde. Stauffer kreeg als gastrijder geen punten en daardoor gingen er 25 punten naar De Vits, die daarmee het kampioenschap veilig stelde. Door het uitvallen van Van den Broek liep Molenaar 20 punten op hem uit en daardoor kwam de tweede plaats in het kampioenschap in zicht.

Bij de tweede race waren Van den Broek en De Vits wederom goed weg bij de start en dit keer lukte het Molenaar niet om de aansluiting te vinden. Hij bleef de hele race in gevecht met Svendsen en wist in de eindfase zijn aanvallen af te slaan. Molenaar eindigde als derde en eiste daarmee niet alleen de laatste podiumplaats op maar ook de titel van vicekampioen Yamaha R3 Cup 2019.

Molenaar besefte na de eerste race dat de kampioenstitel definitief aan zijn neus voorbij was gegaan maar herpakte zich en stelde in de tweede race de tweede plaats in het kampioenschap veilig. ‘Tweede in het kampioenschap worden is iets wat ik bij aanvang van het seizoen zeker niet had verwacht. Ik heb samen met mijn team een flinke progressie gemaakt, races gewonnen en met de titel van vicekampioen mag ik zeker tevreden zijn!’

Uitslagen:

Race 1:

1 Max Stauffer
2 Sasha de Vits
3 Thom Molenaar

Race 2:

1 Niek van den Broek
2 Sasha de Vits
3 Thom Molenaar

Eindstand Yamaha R3 Cup 2019:

1 Sasha de Vits
2 Thom Molenaar
3 Niek van den Broek