Thom Molenaar doet goede zaken tijdens de Gamma Racing Days

DSC_0145

Thom Molenaar wist tijdens de GAMMA Racing Day in Assen een tweede en eerste plaats in de Yamaha R3 Cup in de wacht te slepen. Hij bezette daardoor niet alleen twee keer het podium maar deed ook goede zaken voor het kampioenschap, waarin hij de achterstand op de leider heeft teruggebracht tot negen punten.

De Yamaha R3 Cup werd verreden als onderdeel van het IDM Supersport 300. Daarnaast waren er een aantal coureurs uit het World Supersport 300 kampioenschap aanwezig waardoor het startveld uit maar liefst 37 coureurs bestond. Op vrijdagochtend werd een vrije training verreden waarin Molenaar mechanische problemen kende. Die werden op tijd verholpen zodat hij ’s middags onder prima weersomstandigheden aan de eerste kwalificatiesessie kon beginnen. Daarin kon hij direct de aansluiting vinden bij een snelle groep en zette hij al in de beginfase een tijd neer die voldoende zou blijken te zijn voor polepositie. Voor de tweede kwalificatiesessie op zaterdagochtend was er regen voorspeld en de weersvoorspellingen kwamen ook werkelijk uit. De tijden werden daardoor niet verbeterd maar de sessie werd wel benut om een goede regen set-up te vinden.

Race 1
Op zondagmorgen viel er een lichte miezelregen waardoor het lastig was om een juiste bandenkeuze te maken.  Molenaar koos – net zoals de concurrentie – voor regenbanden maar dat bleek niet de beste keuze, aangezien de baan al bijna opgedroogd was bij aanvang van de race. Omdat iedereen voor regenbanden had gekozen waren de omstandigheden voor alle coureurs hetzelfde. Al vroeg in de race zou blijken dat De Vits en Molenaar het beste met de omstandigheden om zouden gaan. Van den Broek kon het tempo niet volgen en haakte af. Molenaar en De Vits wisselden regelmatig van positie om elkaars sterke en zwakke punten af te kijken. Molenaar had het plan om de laatste ronde achter De Vits te blijven en in de snelle Ramshoek uit zijn slipstream te komen. Het was echter De Vits die hetzelfde plan had en het ook tot uitvoering bracht. Hij won de eerste race voor Molenaar en Levi Badie. 

Race 2
In de middag sloot de Yamaha R3 Cup het programma af onder prima weersomstandigheden. Er ontstond al snel een groep waarin de drie snelste mannen van het kampioenschap zaten: De Vits, Molenaar en Van den Broek. Samen met een IDM-rijder vormden zij een kwartet dat de hele race bij elkaar zou blijven. Molenaar probeerde een aantal keer los te komen van de IDM-rijder maar werd steeds weer bijgehaald. In de laatste ronde bleef hij in het achterwiel van de IDM-rijder en wist hij hem in de GT-bocht in te halen. Achter hem wist Van den Broek in diezelfde GT-bocht De Vits nog te passeren en de tweede plaats veilig te stellen.

Molenaar: ‘Toen ik de IDM-coureur in de GT inhaalde wist ik dat ik zou winnen. Als je iemand inhaalt dan weet je dat je zelf niet wordt ingehaald. En ik ben vier punten ingelopen op Sasha in het kampioenschap, daar ben ik uiteraard hartstikke tevreden mee!’

De volgende race is wederom op Assen tijdens de IDM-races op 7 en 8 september.