Hoe lang is een motorrijbewijs geldig?

Bent u in het bezit van een motorrijbewijs? Dan kan er wel eens verwarring ontstaan over de geldigheid ervan. Over het algemeen zijn de rijbewijzen voor motors (A1, A2 en A) tien jaar geldig. Er zijn echter uitzonderingen. Zo bestaan er verschillende regelingen met betrekking tot buitenlandse rijbewijzen. En kan – op grond van leeftijd en andere medische redenen – de geldigheidsduur worden ingekort.

Medische redenen

Het klinkt misschien als een open deur. Maar om motor te mogen rijden, moet u geestelijk en lichamelijk gezond zijn. Om dit te toetsen, stelt het CBR u een aantal vragen over uw gezondheid. Heeft u bepaalde gezondheidsproblemen of beperkingen? Dan kan het CBR vragen naar een rapport van een medisch specialist. In sommige gevallen zal de instantie u ook vragen om rijtest te ondergaan. Op basis van deze gegevens neemt het CBR een bindend besluit over uw rijgeschiktheid. Dit kan gevolgen hebben voor de geldigheid van uw rijbewijs.

Leeftijd

Bent u tussen de 65 en de 70 jaar oud en is uw motorrijbewijs aan vervanging toe? Dan krijgt u van het RDW een nieuw document dat tot uw 75ste geldig is. Na uw 70ste levensjaar zijn alle nieuwe rijbewijzen namelijk maximaal vijf jaar geldig. Daarnaast moet u vanaf uw 75ste altijd in het bezit zijn van een “Verklaring van Geschiktheid”. Deze krijgt u aan de hand van een keuring, waarin gekeken wordt hoe fit u bent. Het CBR kan op basis hiervan een beperkte geldigheidsduur vaststellen.

Buitenlandse rijbewijzen

Bent u in het bezit van een motorrijbewijs uit een ander EU/EVA land? Maar staat u sinds kort in Nederland ingeschreven? Dan mag u hier tot 15 jaar na afgifte mee rondrijden. Heeft u dit rijbewijs echter ontvangen nadat u zich in Nederland heeft ingeschreven? Dan mag u deze niet in ons land gebruiken. Dit rijbewijs dient omgeruild te worden.

Is uw rijbewijs in een land buiten de EU/EVA afgegeven? Dan mag u hier maximaal 185 dagen mee blijven rijden. Komen de categorieën echter niet overeen met die van het Verdrag van Wenen? Kies dan voor een internationaal rijbewijs. Deze kunt u bij de ANWB krijgen en is één jaar geldig.

Op zoek naar een nieuwe of gebruikte motor? Bekijk het aanbod van Arie Molenaar Motors online!